Neišnešiotukų pagalbos linija Savanoriaukite Aukokite

Aktualijos

2024 m. Gravens konferencija JAV

2024 03 19

Gavę kvietimą atvykti į jau 37-ąjį kartą organizuojamą kasmetinę Gravens konferenciją apie didelės rizikos naujagimių sveikatos priežiūrą intensyvios terapijos skyriuje (ITS), asociacijos „Neišnešiotukas“ vadovė Asta Speičytė Radzevičienė ir atstovė ryšiams su visuomene Jolanta Leonavičiūtė Grigorjevienė, pirmą kartą atstovavo Lietuvą šiame tarptautiniame kongrese.

Tobulame pasaulyje ITS nereikėtų, tačiau realybė yra tokia, kad bendrame gimstančių kūdikių kontekste, neišnešiotų naujagimių gimsta vis daugiau, nes tobulėjant medicinai išgelbėjama vis daugiau pernelyg anksti gimstančių kūdikių. Jų ligų bei sutrikimų spektras plečiasi, tad hospitalizacija bei ankstyvas šeimų įtraukimas į naujagimio priežiūrą jau ITS tampa absoliučiai reikšmingu faktu. Intensyvios terapijos skyrius neretai tampa antraisiais namais ir jame tvyranti atmosfera turi ypač didelį poveikį kūdikio sveikatinimui, šeimų psichologinei bei emocinei savijautai bei daro tiesioginę įtaką medicinos personalo darbui.

The Gravens Conference greitai minės 4-ojo dešimtmečio jubiliejų, tad sukaupta patirtis, profesionalų komandos, tėvų bei medicinos specialistų bendradarbiavimas, išsamūs tyrimai yra ypač vertingi. Pateikiama patikrinta bendradarbiavimo metodika leidžia sumažinti kūdikių, tėvų ir darbuotojų patiriamą stresą, dalinamasi gerosiomis praktikomis. Gravens bendruomenė stengiasi puoselėti nebrandžių kūdikių raidos poreikius, patenkinti emocinius bei informacinius jų šeimų interesus. Tam pasitelkia mokslu pagrįstas žinias apie neurologinį kūdikio vystymąsi, pažvelgdami į tokius procesus kaip kūdikio lietimas, maitinimas per smegenyse vykstančius pokyčius, taip pat sveikatos priežiūros projektavimą ir paramą šeimai.

Konferencijoje ypač akcentuotas šeimos įtraukimo būtinumas į sergančio naujagimio priežiūrą nuo pirmųjų dienų, komunikacija ir komandinis darbas su sveikatos specialistais, tėvų balso reikšmė naujagimiui, naujagimių priežiūros standartų diegimas ligoninėse, sergančio naujagimio tėvų paruošimas kelionei į namus, tinkamas naujagimių sveikatos raidos sekimas pirmaisiais gyvenimo metais ir kt. įdomios, naudingos bei labai reikalingos temos.

Nepaisant kultūrinių bei sveikatos sistemos skirtumų, visi pasaulyje patiriame iššūkius. Tačiau tik kartu bendradarbiaudami bei dalindamiesi patirtimi galime kurti prasmingus dalykus bendruomenei.

Nors Lietuva maža, tačiau savo pažanga yra stipri valstybė, tad su malonumu su medikais ir tėvų organizacijomis dalijomės savo šalies patirtimi bei pasiekimais, asociacijos “Neišnešiotukas” vykdomais projektais, edukacinio projekto “Auginu Lietuvą” nauda. Tad nieko keisto, kad yra ko pasimokyti ir iš mūsų – mes ypač nudžiugome netikėtu pasiūlymu skaityti pranešimą kitų metų 2025 Gravens konferencijoje JAV.